Tuesday, January 11, 2011

Dapnye ketam..~wehuu ^^)

selamat ptg.. tdi ngh dok rest2 at office..trbuka link sajiRecipe.. pstu negok2 recipe wat ketam masak madu..wuhuu..sodapnyer..tringen nk mamam ketam..waaaaaa..amee x mkn ketam tringt tyme dok mersing dlu..ikot jirn pi pukat tarik..~lalalalaa......

haha..nk msk cengini...jom view bhn2nye... :P

v
v


KETAM MADU

Bahan-bahan:

2 ekor ketam saiz besar
1 biji tomato
2 sudu kecil cili boh
1 sudu kecil rempah briani
1 cawan santan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil madu
Minyak untuk menggoreng dan menumis


Bahan Kisar:

1 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ketam dan goreng hingga masak.

2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis kesemua bahan kisar sehingga naik aroma.

3. Masukkan bahan lain kecuali santan, madu dan ketam. Biarkan sehingga pes naik bau baru dimasukkan madu dan santan.

4. Setelah mendidih, baru masukkan ketam dan biar sebati.

5. Apabila kuah pekat barulah diangkat dan dihiaskan.


No comments:

Post a Comment

Disqus for all is my


Photobucket