Friday, November 11, 2011

Masak Asam Pedas


Selamat Malam dan salam sejahtera..

lunch semalam, aku belajar masak asam pedas.. haha
sblm ni, negok je org masak.. taw gitu2 je.. nah sekarang aku try masak sendiri..
hehe..tah ape rase kan.. tpi semalam abah cakap ok la aku masak semua cukup rasa
ececeh.. tak sangka, boleh la kan... tu pon, my mom tolong2 gak..hehe..

harini mak kurang sihat, so saya tolg dia masak la...
sekadar yang mampu, so saya masak makanan berebus je..
org sakit tak elok sangat makan makanan berminyak kan..huhu

ok, so saya pon memulakan masak-memasak
mengopes bawang besar 1 ulas, bawang putih 5 ulas, halia 1/2 inci..dan lada kering yang di rendam air panas.. kesemua tu di blander...~bla..bla..blaa...da siap,

eh..sblm tu basuh ikan dulu, hehe..da siap basuh letak dalam periuk, actly sy masak ikan parang, kebiasaanya masak asam pedas sedap guna ikan parang ni, ikan terubok, ikan kembung pon ok..
huhu...

dah siap letak ikan dalam periuk, tuangkan bahan2 yang dah diblander tadi.. kemudan masukkan satu senduk nasi gula, garam secukup rasa... then masukkan air asam jawa sebanyak lebih kurang 2 1/2 mangkuk kecil...if ada nenas masukkan sekali, dah siap semua bahan2 itu, di letakkan diatas dapur dimasak selama beberapa minit. ikut keempukan ikan tu er...huhu..

ok dah test? ce rasa dulu ada apa yang kurang tak...kalau kurang kok ditambahnye bahan2 yang perlu.. then siap sudah! mudah kan... dah dapat belajar masak asam pedas harini aku..^^) he..


Sunday, November 6, 2011

Kiwi Fruit Muffin | special Aidiladha..

Selamat Pagi dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah, hari ini, kita menyambut Hari Raya Aidiladha, 10 zulhijjah 1432 h, moga-moga segala amalan dan usha kita dalam meraikan, serta menyambut kedatangan bulan yang penuh barakah ini diterima Allah khendaknya... sebelum terlambat, Blog Recipe Anak Emak ingin mengucapkan Salam Aidiladha, kepada semua umat islam didunia, specially dimalaysia..

okay lah.. apa pun, harini saya hendak update resipi yang saya cuba, huhu.. ntah apetah jadi kan, fist buat tu ade sikit kekurangan.. then mintak pandangan mama saya, so dicuba kali ke-2, alhamdulillah marvelous, tak sangka..jadi gak.. walupon saya menunggu resipi dari kawan2 mybe yg lebih arif tentang buat muffin ni, but saya paham diorg agk busy...hurmm.. so sy cube jela semampu yang termampu..haha..

serching on resipi di "my resipi" trus dapat idea nak buat "muffin Buah kiwi", tpi tak banyk tiru pon kati situ.. saya just follow resipi dari guru rujukan saya,"Dunia Masakan chef sabri" coz kat situ agak tersusun... so prosit.. tpi saya mix kan resipi dan banyak buat angaran sendiri.. better lbh dari apa yang kita rasa dengan kesesuaian when masak kan.. hahaha. maka terhasillah resipi sendiri..~cehh.. ok la kan.. asalkan ade rupa & rase...itu paling penting...erk..^^)

Sempena menyambut Aidiladha ini, so telah merajinkan diri mahu buat muffin ini.. so, malam tadi agak bertungkus lumus gaklah membuatnye.. sambil tolong my mom masak lauk & pauk untuk hidangan Raya esok.. huhua.. actly 3 resipi mak buat untuk manisan raya, kek siffon, kek air panas dan lengkong@agar2 mix buah.. & saya buat "muffin buah kiwi".. hehe ~so sangat sironok bile dah masak memasak didapo...~ngee.. ok2 sory terOver plak! adeh..:p

ok2 inilah hasil resipi saya buat semalam, jum2 diterjahNye..


Bahan-bahan :

500 g - tepung kek
500 ml - susu UHT Segar
4 or 5 biji telor
170 g - Mentega
200 g - gula aising
1/2 sudu kecil teh - baking powder
perasa kiwi + buah kiwi (if ada)
pewarna hijau (yang dibenarkan)

Cara - cara membuat :

pecahkan 5 bijitelor kedalam bekas pengadun, di pukul kembang.. kemudian masukkan gula aising sedikit demi sedikit.. ~pukul sehingga kembang masukkan baking powder + susu UHT ke dalam pengadun dan gaul...kemudian sedikit demi sedikit tepung kek gaul sehingga rata (agak-agak sendiri keadaan tepung, sehingga bahan tidak terlalu pekat @ terlalu cair untuk muffin)

kemudian barulah masukkan pewarna (agak-agak tidak terlalu kehijauan) dimasuk bersama perasa KIWI (macam saya guna pati minuman KIWI)..ok, then gaul sehingga rata dan siap.. kemudian di masukkan kedalam acuan (bekas muffin).

*Tambahan aksesori seperti coklat chip / badam / kismis..(terpulang) dan, dibakar dalam ketuhar..^^) | orait dah siap untuk dihidang...huhu.. selamat menjamu selera..


p/s : sory la ye, entry kali ini agak panjang bebelanye..~lalala..

Tuesday, November 1, 2011

special chicken curry..


Selamat ptg dan salam sejahtera...

okeh, harini saya nak masak kari ayam special...
why i said special, because..today is my mom birthday..
huhu, bukan selalu kan, sekali sekala..atleast kurangkan penat mak saya
selalu mak masak, harini nak kasi mak rest je.. anak mak yang masak ek..
dan dibantu adek saya, dia masak sayur, saya masak kari ayam..
nasi sudah beres! masak~~

orait2, da boleh start?
actually takde ape pon yang special resipi masakan.. just chicken curry..
nak masak yang lagi vouge boleh je kan..huhu...tpi kesuntukan masa dan bahan kot..
so buat yang simple mimpel je.. lagi pon bahan-bahanye dah ada.. tayah nak bazir2..kann~
pe pon thanks kat mama saya, walupon sy nak masak harini..dia tetap ada di dapur
melihat saya masak, dan bantu saya...huhu.. padahal saya cakap takpe..mak rest je..
yelah, just mak rse mcm kekok je nak tingalkan saya masak sorang2...hehe..
its ok, saya paham...anak emak kan..~ngee..

ok2, dah jom terjah bahan2 nye, sediakan..

1. bawang putih 5 ulas (bahan a)
2. bawang besar 1 ulas (bahan a)
3. halia 1/2 inci.. (bahan a)
4. serai 2 batang
5. cekkak, kayu manis dan bunga lawang (agak2)
6. 6 ketul ayam yang sudah potong bahgianya (pastikan dah dibasuh ye)
7. 1 mangkuk kecil serbuk kari ayam dan daging
8. santan 1 jug kecil
9. kentang 2 or 3 biji yang dikupas da dipotong 2
10. tomato
11. garam secukup rasa

cara-cara membuatnya :

panaskan minyak di dalam periuk, masukkan (bahan A yang dikisar) bersama bunga lawang, cekkak, kayu manis.. tumiskan.. dah garing, boleh terus masukkan serbuk kari ayam yang dah digaul (sedikit air) dalam mangkuk kecil.. kacau hingga garing dan masukkan ketulan ayam yang dah siap tadi, gaul.. dan masukkan santan, kacau dan biarkan ia mendidih sehingga santan pecah.. sudah empuk ayam tadi, sementara itu masukkan kentang, dan kemudian serai yang sudah ditumbuk.. kemudian barulah masukkan garam (secukup rasa) dan akhir sekali tomato.. sbb tomato mudah lembik, kalau dimasuk awal..(harap maklum) huhu...
ok dah pon siap...

haha, senang je kan.. ala, mesti org akan cakap, masak kari je pon.. ni pon nak cerita..huhu~
erkk..ada aku kesah, sory ini blog saya ye, bukan blog hawak...hehe, lagi pon blog ini khas utk resipi anak emak... eh..eh.. sory sentap lak tak tentu pasal kan...hak3, daaa.. selamat mencuba~ bye!

Disqus for all is my