Friday, November 11, 2011

Masak Asam Pedas


Selamat Malam dan salam sejahtera..

lunch semalam, aku belajar masak asam pedas.. haha
sblm ni, negok je org masak.. taw gitu2 je.. nah sekarang aku try masak sendiri..
hehe..tah ape rase kan.. tpi semalam abah cakap ok la aku masak semua cukup rasa
ececeh.. tak sangka, boleh la kan... tu pon, my mom tolong2 gak..hehe..

harini mak kurang sihat, so saya tolg dia masak la...
sekadar yang mampu, so saya masak makanan berebus je..
org sakit tak elok sangat makan makanan berminyak kan..huhu

ok, so saya pon memulakan masak-memasak
mengopes bawang besar 1 ulas, bawang putih 5 ulas, halia 1/2 inci..dan lada kering yang di rendam air panas.. kesemua tu di blander...~bla..bla..blaa...da siap,

eh..sblm tu basuh ikan dulu, hehe..da siap basuh letak dalam periuk, actly sy masak ikan parang, kebiasaanya masak asam pedas sedap guna ikan parang ni, ikan terubok, ikan kembung pon ok..
huhu...

dah siap letak ikan dalam periuk, tuangkan bahan2 yang dah diblander tadi.. kemudan masukkan satu senduk nasi gula, garam secukup rasa... then masukkan air asam jawa sebanyak lebih kurang 2 1/2 mangkuk kecil...if ada nenas masukkan sekali, dah siap semua bahan2 itu, di letakkan diatas dapur dimasak selama beberapa minit. ikut keempukan ikan tu er...huhu..

ok dah test? ce rasa dulu ada apa yang kurang tak...kalau kurang kok ditambahnye bahan2 yang perlu.. then siap sudah! mudah kan... dah dapat belajar masak asam pedas harini aku..^^) he..


Sunday, November 6, 2011

Kiwi Fruit Muffin | special Aidiladha..

Selamat Pagi dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah, hari ini, kita menyambut Hari Raya Aidiladha, 10 zulhijjah 1432 h, moga-moga segala amalan dan usha kita dalam meraikan, serta menyambut kedatangan bulan yang penuh barakah ini diterima Allah khendaknya... sebelum terlambat, Blog Recipe Anak Emak ingin mengucapkan Salam Aidiladha, kepada semua umat islam didunia, specially dimalaysia..

okay lah.. apa pun, harini saya hendak update resipi yang saya cuba, huhu.. ntah apetah jadi kan, fist buat tu ade sikit kekurangan.. then mintak pandangan mama saya, so dicuba kali ke-2, alhamdulillah marvelous, tak sangka..jadi gak.. walupon saya menunggu resipi dari kawan2 mybe yg lebih arif tentang buat muffin ni, but saya paham diorg agk busy...hurmm.. so sy cube jela semampu yang termampu..haha..

serching on resipi di "my resipi" trus dapat idea nak buat "muffin Buah kiwi", tpi tak banyk tiru pon kati situ.. saya just follow resipi dari guru rujukan saya,"Dunia Masakan chef sabri" coz kat situ agak tersusun... so prosit.. tpi saya mix kan resipi dan banyak buat angaran sendiri.. better lbh dari apa yang kita rasa dengan kesesuaian when masak kan.. hahaha. maka terhasillah resipi sendiri..~cehh.. ok la kan.. asalkan ade rupa & rase...itu paling penting...erk..^^)

Sempena menyambut Aidiladha ini, so telah merajinkan diri mahu buat muffin ini.. so, malam tadi agak bertungkus lumus gaklah membuatnye.. sambil tolong my mom masak lauk & pauk untuk hidangan Raya esok.. huhua.. actly 3 resipi mak buat untuk manisan raya, kek siffon, kek air panas dan lengkong@agar2 mix buah.. & saya buat "muffin buah kiwi".. hehe ~so sangat sironok bile dah masak memasak didapo...~ngee.. ok2 sory terOver plak! adeh..:p

ok2 inilah hasil resipi saya buat semalam, jum2 diterjahNye..


Bahan-bahan :

500 g - tepung kek
500 ml - susu UHT Segar
4 or 5 biji telor
170 g - Mentega
200 g - gula aising
1/2 sudu kecil teh - baking powder
perasa kiwi + buah kiwi (if ada)
pewarna hijau (yang dibenarkan)

Cara - cara membuat :

pecahkan 5 bijitelor kedalam bekas pengadun, di pukul kembang.. kemudian masukkan gula aising sedikit demi sedikit.. ~pukul sehingga kembang masukkan baking powder + susu UHT ke dalam pengadun dan gaul...kemudian sedikit demi sedikit tepung kek gaul sehingga rata (agak-agak sendiri keadaan tepung, sehingga bahan tidak terlalu pekat @ terlalu cair untuk muffin)

kemudian barulah masukkan pewarna (agak-agak tidak terlalu kehijauan) dimasuk bersama perasa KIWI (macam saya guna pati minuman KIWI)..ok, then gaul sehingga rata dan siap.. kemudian di masukkan kedalam acuan (bekas muffin).

*Tambahan aksesori seperti coklat chip / badam / kismis..(terpulang) dan, dibakar dalam ketuhar..^^) | orait dah siap untuk dihidang...huhu.. selamat menjamu selera..


p/s : sory la ye, entry kali ini agak panjang bebelanye..~lalala..

Tuesday, November 1, 2011

special chicken curry..


Selamat ptg dan salam sejahtera...

okeh, harini saya nak masak kari ayam special...
why i said special, because..today is my mom birthday..
huhu, bukan selalu kan, sekali sekala..atleast kurangkan penat mak saya
selalu mak masak, harini nak kasi mak rest je.. anak mak yang masak ek..
dan dibantu adek saya, dia masak sayur, saya masak kari ayam..
nasi sudah beres! masak~~

orait2, da boleh start?
actually takde ape pon yang special resipi masakan.. just chicken curry..
nak masak yang lagi vouge boleh je kan..huhu...tpi kesuntukan masa dan bahan kot..
so buat yang simple mimpel je.. lagi pon bahan-bahanye dah ada.. tayah nak bazir2..kann~
pe pon thanks kat mama saya, walupon sy nak masak harini..dia tetap ada di dapur
melihat saya masak, dan bantu saya...huhu.. padahal saya cakap takpe..mak rest je..
yelah, just mak rse mcm kekok je nak tingalkan saya masak sorang2...hehe..
its ok, saya paham...anak emak kan..~ngee..

ok2, dah jom terjah bahan2 nye, sediakan..

1. bawang putih 5 ulas (bahan a)
2. bawang besar 1 ulas (bahan a)
3. halia 1/2 inci.. (bahan a)
4. serai 2 batang
5. cekkak, kayu manis dan bunga lawang (agak2)
6. 6 ketul ayam yang sudah potong bahgianya (pastikan dah dibasuh ye)
7. 1 mangkuk kecil serbuk kari ayam dan daging
8. santan 1 jug kecil
9. kentang 2 or 3 biji yang dikupas da dipotong 2
10. tomato
11. garam secukup rasa

cara-cara membuatnya :

panaskan minyak di dalam periuk, masukkan (bahan A yang dikisar) bersama bunga lawang, cekkak, kayu manis.. tumiskan.. dah garing, boleh terus masukkan serbuk kari ayam yang dah digaul (sedikit air) dalam mangkuk kecil.. kacau hingga garing dan masukkan ketulan ayam yang dah siap tadi, gaul.. dan masukkan santan, kacau dan biarkan ia mendidih sehingga santan pecah.. sudah empuk ayam tadi, sementara itu masukkan kentang, dan kemudian serai yang sudah ditumbuk.. kemudian barulah masukkan garam (secukup rasa) dan akhir sekali tomato.. sbb tomato mudah lembik, kalau dimasuk awal..(harap maklum) huhu...
ok dah pon siap...

haha, senang je kan.. ala, mesti org akan cakap, masak kari je pon.. ni pon nak cerita..huhu~
erkk..ada aku kesah, sory ini blog saya ye, bukan blog hawak...hehe, lagi pon blog ini khas utk resipi anak emak... eh..eh.. sory sentap lak tak tentu pasal kan...hak3, daaa.. selamat mencuba~ bye!

Wednesday, October 26, 2011

Kek Siffon

Selamat Malam dan salam sejahtera..

ok, kali ni saya bercadang hendak buat kek siffon..huhu,
actually buat kek siffon ni baru first time, sebelum ni negok je emak buat. adeh..
kalau yang lain-lain insya allah boleh dah buat sikit2,
tetapi seperti selalu, dibantu oleh emak saya a.k.a guru penasihat.. hihi.

actly buat kek ni juga adalah sempena ulangtahun kelahiran, adek bungsu dan
baby saya, (erkk) actly anak buah saya..^^) he..
okey, maka dengan sebab teringin nak buat kek bezday sendiri (takyah beli2 kan)
so menjadi excited mahu mencuba buat.. takpe2 yang penting mencuba kan..
okeh la, jom kita terjah cara nak buatnya...^^)

Bahan-bahan :

1. gula kastor 10 gram
2. tepung kek naik sendiri 8 gram
3. minyak kelapa 4 gram
4. air masak 6 gram
4. soda bikabornat 1/3 sudu kecil
5. krim tartar 1/3 sudu kecil
6. telor 7 biji (asingkan kuning dan putih)
7. pewarna strawberi/pandan/oren


cara-cara membuat :

asingkan telor putih dan kuning, ketepikan.. letak dalam 2 bekas, bekas A & B,

Bekas A - Kacau dan gaul Telor kuning, kemudian masukkan tepong kek naik sendri, kacau..masukkan gula kastor (bahagikan 2, untuk guna bahan A & B), kacau.. kemudian masukkan air dan minyak serentak, kacau lagi..masuk bikarbonat, dan pewarna strawberi, dan secubit garam je (jgn banyak2) dah siap, ketepikan..

Bekas B - Pukul putih telor sampai jadi putih.. kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula kastor (yang dibahagi 2 tadi)..bersama 1/3 krim tartar.. (pukul hingga kembang putih,
sampai bila ditebalikkan bekas putih telor tu tak akan terbalik/tertumpah.. )

~eh, tak sangka jadi, mse buat tu tak tumpah bila tebalik, yeahh.. ngee~
tapi, adoiiyai.. lenguh tangan den memukul telur putih tu, nak tungu sampai betul2 tepu cantik
(dah mcm dalam rancangan master chef lak time ni.. adeh.. :p)


okey..dah siap bahan B, kemudian dicampurkan bahan A tadi kedalam bekas B dengan pelahan.. kemudian kacau (dengan pelahan, arah jam) jangan kacau/godak terlalu kuat.. nanti bentan, (kek siffon ni sensitif sikit.. "emak pesan kat saya" huhu).. kemudian masukkan kedalam acuan bulat if nak nampak mcm kat atas tu..or loyang petak pon ok je...(*kalau nak letak alas kertas putih ok juga, sebelum tuang kedalam acuan tadi.. supaya bila masak, tidak melekat dan mudah dikeluarkan)
then, masukkan dalam ketuhar... bajet2 la mase dlm 40-45 minit ke kan..

okey, sudah siap..mudah kan...

alhamdulillah, jadi dah kek saya, huhu..oklah, mak puji sedap, akak ipar pon kata ok gak..he,
ntah ek..cuba-cuba jadi pulak kan..secara tak lansung dah dapat belajar...^^)
kek siffon ni senang sebenarnya, tetapi kena ada cara dan semangat yang jitu hendak membuanyer.. eceh.. ~pe pon thanks emak saya yang telah memberi tunjuk ajar dalam proses membuat keknye tadi & akak ipar yg telah bagi semangat tu..hihi :D


P/S : Pic kek kat atas tu, bukan kek yg sy buat taw, huhu.. [that why tak letak credit name], kek sbnr kurang cantek ghupenye, sogan den nak show, hehe.. but oklah, janji sodap kan2...tehee..^^) nak tengok ax? ~ahaks..malu2.. tpi snap gmbo kurang cantek.. klik sni -->; Highslide JS

Tuesday, October 25, 2011

Siakap 3 Rasa


Salam Sejahtera & Selamat Petang..
okey, resipi anak emak hari ini masak siakap 3 rasa....
actly this is lunch menu today..^^)

okeh, lme jugak R.A.E tak update blog masak ni,
apa pon, jom negok pula masak siakap 3 rasa ni ek..

bahan-bahannye :

Bahan A
1. Ikan Siakap (most important) klu xde..tak d'name masak siakap yedak? hihi
2. Halia. (dihiris kecil)
3. Bawang Putih (dihiris kecil)
4. Telor (dipukul)
5. Tepung Gandum
* sedikit limau nipis (if mahu)

or.. klu nk senang lgi, "bahan A" gune je tepong kentuky..haha

Bahan B
1. Bawang putih. (dihiris)
2. Bawang Merah (dihiris bulat)
3. sedikit Lada kering (dikisar) or lada Bobo Boh..he
4. Tomato sos
5. chili sos
6. carrot/lobak
7. Nenas and Timun.
8. garam, dan aji cukup rasa.. or "knor pasti sedap~nyer"
9. Serai (dititik) or daun limau perot.

* Nenas, Timun, Lobak..di potong brunoise (dadu) or botonnet (memanjang kecil) or ikot suke awak lah camne pon..hurm

cara-cara memasak :

Menggoreng Bahan A, setelah siap perap bahanya (ikan siakap dengan, halia, bawang putih, telor, tepong gandum, *perahan limau nipis).

*apabila selesai masak bahan A, baru boleh start bahan B tahu.. (penting) hihi..

seterusnya, tumis bahan B, (bawang putih, bawang merah) dah naik bau, masukkan sedikit cili boh, kacau, masukkan cili sos, tomato sos, kacau lagi..masukkan sedikit garam, gula, aji..(cukup rasa)..dah agak sebati dan garing masukkan potongan sayuran tadi.. (kalau nak letak sikit air pon boleh, if nak pekat takyah letak air) last sekali barulah masuk Ikan Siakap...dan gaul sehingga sempurna then jangan lupa daun limau perut or serai (yg dititik)..

ok..siap sudah... amacam, senang kan, huhu.. ;)


Saturday, October 15, 2011

Plain Muffin

Highslide JS


Selamat Petang, Harini jom kita cuba buat Plain Muffin..
actually haritu, aku dengan adekku hanis, belajar buat muffin,
lame juga dah.. cume tak sempat nak update untuk recipe ni..hihi

ok, jom kita lihat bahan-bahan untuk membuatnya :

1) 600g Tepung Kek.
2) 180g Gula.
3) 36g Serbuk Penaik (baking powder)
4) 120g Telor
5) 475ml susu UHT
6) 180g Mentega (dicairkan)
7) 8g garam
8) sedikit esen vanila.
9) buah kismis dan coklat chip (jika mahu)

cara-cara membuat,


-ayak tepung dengan serbuk penaik.
-masukkan telur dan gula ke dalam pengadun dan pukul hingga kembang
(sampai keputihan). kemudian masukkan esen vanila.
-masukkan tepung kek, susu UHT dan kacau hingga rata beserta mentega yg dicairkan tadi.
-jika perlu, di tambah bahan ke-9..
-ok..sudah siap, masukkan ke dalam acuan kecil muffin dan bakar dalam ketuhar.
macam mana, simple kan? ^^)..




Thursday, October 13, 2011

Udang Lemak CiliPadi


Selamat Petang dan Salam Sejahtera..

pagi tdi, sblm tghhri tu kn, aku jengah2le ke dapur..
negok emak sdg b'siap2 nk masak.. aku pon menyibukkan diri
at dapur, pstu tanya camne nak masak lemak cilipadi tu..hihi
(actly taw da msk cmne, sje nk nenanya lgi..)
ehem..maka bermula la dialog2 di dapur :

aku : mak, masak ape harini..~wah udang beso2 laa.. beli ek..(huhu, blh lak nanye kn..x kn tangkap blkg umah kot)
mak : yelah, hari2 ikan, ayam je.. da jemu kn sekali sekala makan yg lain pulak..
aku : ha'ah ek.. huhu, ni berapa sekilo mak?
mak : tanya abah,(pgi tadi gi pasar) berapa abahnye?
abah : 12 ringgit sekilo..~murah kn?..(eceh aku lak tambah)
aku : oowh..owh..owh.. murah laa.. kat nilai mahal, cekik darah lak tu (-tett-),dlu time dok kat nilai bli barang2 nk masak tu..huhu
abah : sekarang susah nak dpt brg murah2, udang tak banyak kot..
aku : ha'ah.. kot, emm.. mak masak ape harini, msk lemak ek..(aku tanya mak)
mak : yele.... (sambil mak sedang siang & basuh udang ~huhu)
aku : ooh..ok, mak biasa klu msak lemak kita dulu wat tumiskn yg cili, bwg tu dlu..
klu trus masuk santan dulu pon boleh ek..
mak : ha'ah..bole juga, mana2 boleh.. mak kadang tak tumis sbb nanti banyak minyak, trus je rebus dengan santan kmudian masuk bahan2 yang dikisar tadi.. ikut la mne2 yg senang. dua-dua ok.
aku : owh..betul juga..slalu wat tumis je, tak taw lak blh yg lain...hehe.. (sambil2 tu aku ngah basuh beras, nk masak nasi)..^^)

haaa..ok, jom kita terjah cara memasak pula,

bahan2nya :
- cili padi
- 3 batang serai
- 4 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang besar
- santan
- asam keping
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa

cara2 :
basuh udang dgn bersih, msukkn dlm periuk kemudian perahkan santan (biarkan pekat), letakkan diatas api yg sederhana, sementara tu kisar bahan2 kering tadi dan di masukkan bersama santan yg di kacau.. letak garam secukup rasa, biarkan sampai santan pecah dan mendidih..last sekali titikkan serai dan dimasukkan bersama asam keping...~sudah siap..
(senang je, ye dak?) org yg tak bese msk pon leh wat.. huhu


Wednesday, October 12, 2011

Puding Buah yg enak..


selamat malam, orait2..
entry harini nk post pasal cara2 buat puding buah
actly, ptg tdi mama masakkan puding buah
utk santai2 petang dengan family..^^) ~wehuu..
sgt sedapp... jom terjah cara2 membuatnye.. ~ehem.,

bahan2 :

5 gelas air (agak2)
1 tin susu cair
tepung kastad
1¼ cawan gula pasir
1 tin buah campur
serbuk vanila
Sedikit garam

cara2 membuat :

Bahan A (Kastard)
masak tepung kastad dengan air hingga larut, kacau hingga mendidih, tambah susu cair(jika perlu) untuk bahan A, kacau sehingga menjadi pekat. sudah siap tuangkan ke dalam acuan dan biarkan dalam suhu dingin (peti ais).

Bahan B (Kuah)
masak susu cair bersama air dan gula pasir, masukkan serbuk vanila, kacau rata-rata hingga mendidih. Setelah itu, tutup api (di biarkan sejuk)

hidangkan - bahan A(kastard) di potong dan diletak dlm mangkuk,
kemudian dituangkan Bahan B (kuahnya) serta Hiaskan dengan buah campuran tin
sebelum dihidangkan. ~amacam? mudah kan...


Sunday, August 28, 2011

nganyam ketupat

Assalamualaikum..
hye! readers & fellow bloggers..
klu d'jengah2 hari, blh kata tngl s'hari
je lgi kn kita berpuase.. itu pon klu rayenye
jtuh hri selasa ek..
erm.. anyway, skjp je kn..
terasa sgt cepat masa berlalu
tup..tup.. ramadan da nk tinggalkn kita..

so amacam puasa?
hope terbaek dri ladang thun2 yg sudah...
takmo ponteng2 ye..
except yg ada rukhsah je

ok, edisi khas raya
actly harini nk cerita tentang rewang raye je
(gotg royg raye uh) mkn2 s'isi keluarga uh yek..
haha, harini da stat nganyam ketupat..sok2 da boleh
siap2 nk wat rebus beras lak kan...
so d'rakamkn saat indah ini ek

korg reti wat ketupat tak?
meh negok cara2 wat ketupat..
~cara pantas! hehe~



yela, bkn selalu.. ye dak? wat2 ketupt ni
stahun tak sekali.. tu pon taim raye...~ngee..
okey la.. BTW.. hope korg pon hepi,
mne yg mngamalkan tradisi menganyam ketupan ni..
rakam le, saat2 manis tu..
suatu yg unik, time menyambut aidilfitri
kan2... ^^)

orait2... yok kita sesantai dulu
mane yg patut ek.. ~wee..
selamat berhari raye k.. babai

Tuesday, August 2, 2011

tutorial apple pie..^^)


selamat ptg..yuhu..
orait..entry ringkas je kot..huu ^^)
pgi tdi bwk bekal breakfast.."pai epal"
kat opis... goreng pepagi agi, nk sarap kat umoh..
tp x smpt.. last bwk dtg opis je...huhu

actly mlm tdi mncuba resipi wat pai epal..
a.k.a "apple pie" too~..huhu^^),
menguli punye uli bagai nk rak...ahirnya berjaya
cubaan nk wat apple pie tu...~ngee..

ha taw x nk wat cmne? okok..
meh abg tunjukkn :)

bahan2nye :

1. apple hijau 3,4 biji (nk lebih pon boleh,
pstu potg dadu..jgn wat baling dadu lak!)
2. gula pasir tuang sekilo (ops! jgn abeskan skilo tu..
kencing manis lak, agak2 je cukup rasa :P)
3. serbuk kayu manis.. (tuang sebanyak yg korg ske)
4. tepung gandum... (klu tepung lain x jadi kot...hak3)
5. majerin letak 5 sudu dlm mulut ( tuang kat tepong la..
bkn mulut.. adeii)
6. garam secukup rasa (bkn maggi cukup rasa!)...

pstu da leh stat :

wat dowh mcm nk wat karipap...
yg 3 bahan epal, gula, serbuk kayu manis..
dimasak intinya telebih dahulu..

bla.. bla.. bla..

pestu jadila hasilnya..! haha

~jgn gelak lak ek... ye ar, tgn dak laki yg wat an.. malu la sy..

~epal siap msk mix gula, & serbuk kayu manis~

~pestu uli tepong~

~tadaa! siap... bole trus d'masak ~ngee..

asalnye nk wat shape, memanjang mcm apple pie yg kat MCD tu..
klu yg penah la makan yg kat MCD tu..huhu :P..
pstunye da jdi len lak...haha..
last2 aku wat je versi aku sndiri..."circle apple pie"
cpt sket siap... gentel bulat2 ~lalalaa..
~klako jek...

ni klu dpt wat yg bentuk mcm pic yg ni lagi smat kan..
bru puas makan... ye dak?


tpi, x kesah la... janji menjadi taw...
haa! walau pon pecubaan 1st time... da dpt smbutan taw..
ni org la yg ckp.. dak2 staf opis aku, puji sedap ~huhu...
terharu jap~...siap de yg tnye2 resipi agi an2..
kire ok la tu...~ngeee..
ok la nk smbung wat keje, offline!.. bye2!



Thursday, January 20, 2011

mau! Mee kolok....

hmm...sape taw mee kolok? huhu..ofkos la taw kn.. recipe mee dri bumi knyalang tu.. | penh mkn stu ketika dlu, time smbutn taon baru, ank2 sarawak mse tu aku joinla fren aku, nk negok gak kn cmne budaya msyrkt srwk.. huhu best gak time tu..mse tu la dpt mamam mee kolok..tpi dpt mkn siket jep..coz mse tu da abes..ramei sgt owgnye, hehe..^^ | erk..kat sni x taw lak kat ne kedai yg best jual mee kolok tu? tp, x dpt bli try buat pn ok la kn.. | x pn skurgnye taw2 nk wat jadila...~la..la..la.. ^^
jom view bhn2 & cara membuatnye...

BAHAN-BAHAN

1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

CARA PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.

  2. Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  3. Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

    Cadangan hidangan : 1 orang

sumber : iluv.islam

Tuesday, January 11, 2011

Dapnye ketam..~wehuu ^^)

selamat ptg.. tdi ngh dok rest2 at office..trbuka link sajiRecipe.. pstu negok2 recipe wat ketam masak madu..wuhuu..sodapnyer..tringen nk mamam ketam..waaaaaa..amee x mkn ketam tringt tyme dok mersing dlu..ikot jirn pi pukat tarik..~lalalalaa......

haha..nk msk cengini...jom view bhn2nye... :P

v
v


KETAM MADU

Bahan-bahan:

2 ekor ketam saiz besar
1 biji tomato
2 sudu kecil cili boh
1 sudu kecil rempah briani
1 cawan santan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil madu
Minyak untuk menggoreng dan menumis


Bahan Kisar:

1 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ketam dan goreng hingga masak.

2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis kesemua bahan kisar sehingga naik aroma.

3. Masukkan bahan lain kecuali santan, madu dan ketam. Biarkan sehingga pes naik bau baru dimasukkan madu dan santan.

4. Setelah mendidih, baru masukkan ketam dan biar sebati.

5. Apabila kuah pekat barulah diangkat dan dihiaskan.


Disqus for all is my