Tuesday, October 25, 2011

Siakap 3 Rasa


Salam Sejahtera & Selamat Petang..
okey, resipi anak emak hari ini masak siakap 3 rasa....
actly this is lunch menu today..^^)

okeh, lme jugak R.A.E tak update blog masak ni,
apa pon, jom negok pula masak siakap 3 rasa ni ek..

bahan-bahannye :

Bahan A
1. Ikan Siakap (most important) klu xde..tak d'name masak siakap yedak? hihi
2. Halia. (dihiris kecil)
3. Bawang Putih (dihiris kecil)
4. Telor (dipukul)
5. Tepung Gandum
* sedikit limau nipis (if mahu)

or.. klu nk senang lgi, "bahan A" gune je tepong kentuky..haha

Bahan B
1. Bawang putih. (dihiris)
2. Bawang Merah (dihiris bulat)
3. sedikit Lada kering (dikisar) or lada Bobo Boh..he
4. Tomato sos
5. chili sos
6. carrot/lobak
7. Nenas and Timun.
8. garam, dan aji cukup rasa.. or "knor pasti sedap~nyer"
9. Serai (dititik) or daun limau perot.

* Nenas, Timun, Lobak..di potong brunoise (dadu) or botonnet (memanjang kecil) or ikot suke awak lah camne pon..hurm

cara-cara memasak :

Menggoreng Bahan A, setelah siap perap bahanya (ikan siakap dengan, halia, bawang putih, telor, tepong gandum, *perahan limau nipis).

*apabila selesai masak bahan A, baru boleh start bahan B tahu.. (penting) hihi..

seterusnya, tumis bahan B, (bawang putih, bawang merah) dah naik bau, masukkan sedikit cili boh, kacau, masukkan cili sos, tomato sos, kacau lagi..masukkan sedikit garam, gula, aji..(cukup rasa)..dah agak sebati dan garing masukkan potongan sayuran tadi.. (kalau nak letak sikit air pon boleh, if nak pekat takyah letak air) last sekali barulah masuk Ikan Siakap...dan gaul sehingga sempurna then jangan lupa daun limau perut or serai (yg dititik)..

ok..siap sudah... amacam, senang kan, huhu.. ;)


No comments:

Post a Comment

Disqus for all is my